Blog

Prvi rtCGM „BEZ KALIBRACIJE“ u Hrvatskoj

U Hrvatsku stiže unaprijeđeni Medtrum TouchCare Slim CGM sustav koji nije potrebno kalibrirati pomoću glukometra i rezultata glukoze u krvi. Nema više prisilnih kalibracija u nezgodnom trenutku niti brige koji je to pravi trenutak za kalibraciju.

Dosadašnji Medtrum CGM zahtjevao je da učinite 1 kalibraciju tijekom 24h. Iako je to i do sada na hrvatskom tržištu bio rtCGM sustav koji je zahtjevao najmanji broj kalibracija, ovim unaprijeđenjem Medtrum CGM je postao još jednostavniji za uporabu.

Obzirom da se radi o nepromijenjenim modelima senzora (MD3026) i transmitera (MD1026), novi unaprijeđeni senzori kompatibilni su sa starim transmiterima i obrnuto stari senzori kompatibilni su s novim unaprijeđenim transmiterima. Međutim, opciju tvorničke kalibracije moguće je samo koristiti u kombinaciji novog unaprijeđenog transmitera i novog unaprijeđenog senzora.

Što se mijenja?

S unaprijeđenim Medtrum CGM sustavom moći ćete birati hoćete li koristiti koristiti „tvorničku kalibraciju“ ili ćete nastaviti s dosadašnjim načinom kalibracije pomoću glukometra i rezultata glukoze u krvi.

Ako izaberete „tvorničku kalibraciju“ sustav više od vas neće tražiti kalibraciju tijekom 14 dana vijeka trajanja senzora, ali i dalje ćete po potrebi moći kalibrirati sustav pomoću glukometra i krvi. Na taj način ćete i dalje, ukoliko primjetite značajnije odstupanje senzora, moći popraviti točnost senzora.

Što je to tvornička kalibracija ?

Tvornička kalibracija senzora uklanja potrebu za određivanjem osjetljivosti senzora od strane korisnika putem glukometra i umjesto toga stavlja taj postupak u ruke proizvođača senzora. Osjetljivost senzora određuje se tijekom procesa proizvodnje senzora, a informacija o faktoru kalibracije je uključena uz svaki senzor u obliku senzorskog koda.

Postupak pokretanja tvorničke kalibracije

U izborniku EasySense aplikacije odaberite podizbornik „Postavke“ , a u njemu zatim podizbornik „CGM sustav“.

U podizborniku „CGM sustav“ pronaći ćete opciju „Tvornička kalibracija“. Morate uključiti opciju „Tvornička kalibracija“ kako ne bi morali sustav kalibrirati pomoću glukometra i krvi (označeno strelicom na sljedećoj slici):

Nakon postavljanja senzora na tijelo slijedi uobičajeni dvosatni period zagrijavanja senzora nakon kojega će sustav od vas tražiti da unesete kod senzora:

Na poleđini svakog pakiranja senzora nalazi se kod za kalibraciju (označeno crvenim krugom na sljedećoj slici):

Svaki senzor ima svoj vlastiti kod i samo njega smijete unijeti u EasySense aplikaciju. Ovaj kod možete unijeti skeniranjem pripadajućeg QR koda ili ručnim unosom brojčanog kalibracijskog koda:

             ILI           

Nakon što unesete kalibracijski kod, sustav automatski počinje s očitavanjem glukoze uz pomoć vlastitog algoritma kalibracije zbog čega neće od vas tražiti ručnu kalibraciju pomoću glukometra:

Ukoliko primjetite veće odstupanje točnosti senzora moći ćete popraviti njegovu točnost ručnom kalibracijom pomoću rezultata glukoze izmjerene glukometrom.

Nakon ove jednokratne ručne kalibracije sustav će nastaviti s algoritmom tvorničke kalibracije sve dok, po potrebi, ponovo ne odlučite ručno kalibrirati senzor. Na ovaj način možete koristiti blagodati tvorničke kalibracije, a niste onemogućeni koristiti i kalibraciju pomoću glukometra i rezultata glukoze u krvi..

PRETHODNO / SLJEDEĆE