Blog

Kako kalibrirati Medtrum CGM

Što je to kalibriranje CGM senzora?

Postupak uporabe vrijednosti glukoze izmjerene glukometrom za podešavanje vrijednosti glukoze izmjerene senzorom zovemo kalibracija senzora.

Zašto je potrebno kalibriranje CGM senzora?

CGM senzor sastoji se od elektrode (postavljene u potkožno masno tkivo trbuha ili ruke) koja mjeri trenutni signal (električnu struju) nastao oksidacijom glukoze u kontaktu s enzimom koji se nalazi na elektrodi. Ovaj signal se zatim pretvara u vrijednost glukoze izmjerene senzorom pomoću matematičke funkcije pretvorbe (dalje u tekstu „algoritam“). U biti ovaj algoritam sadrži “prosječnu vrijednost ” za svaki parametar specifičan za dan od umetanja senzora pod kožu. Ovi prosjeci su rezultat prethodno prikupljenih podataka kliničkih studija, a sastoje se od izmjerenih mjerenja intersticijske električne struje i ekvivalenta glukoze izmjerene laboratorijskim uređajem.

Prosječne vrijednosti pružaju dobro polazište, ali potrebno je ažurirati te prosječne parametre algoritma zbog čimbenika koji se ne uzimaju u obzir kod algoritma, kao što su varijabilnost proizvodnje senzora, promjena osjetljivosti senzora  kao i zbog individualne biokompatibilnosti (odgovor imunološkog sustava na senzor kao strano tijelo). Zadani parametri algoritma periodički se podešavaju (svakih 12-24 sata) pomoću referentne vrijednosti glukoze izmjerene glukometrom (kalibracija) kako bi se postigla točnost senzora tj smanjila razlika između glukoze identificirane pomoću senzora i one izmjerene glukometrom.

Unosom vrijednosti glukoze izmjerene glukometrom pokreće se automatizirani postupak kalibracije radi ažuriranja parametara algoritma. Ovaj proces omogućuje senzoru da ‘provjeri’ koliko dobro funkcionira njegov algoritam.

Kako kalibrirati CGM Medtrum TouchCare Slim ?

Senzor morate kalibrirati najmanje jednom svaka 24 sata. Iznimka je prvi dan nakon umetanja senzora. Prvi dan senzor je potrebno kalibrirati dvaput (svakih 12 sati) Nakon umetanja senzora i dvosatnog zagrijavaja potrebna je početna kalibracija. Početnom kalibracijom sustavu dajete početnu točku. Nakon početnog kalibriranja senzor morate kalibrirati nakon 12 sati, kao i nakon sljedećih 12 sati.  a potom svaka 24 sata (od 2. dana nadalje).

Ukoliko zaboravite EasySense mobilna aplikacija će od Vas zatražiti kalibriranje kada ono bude potrebno.

Preporuča se kalibrirati senzor kada je glukoza stabilna, npr. prije doručka ili prije večere. Ne preporuča se kalibrirati senzor kada glukoza nije stabilna, npr. tijekom tjelesne aktivnosti, nakon aplikacije inzulina, tijekom obroka ili 2 sata nakon obroka.

Ozbiljno shvatite kalibraciju CGM senzora !

Uvijek operite ruke prije uzimanja uzorka glukoze iz prsta.

Ako pranje ruku nije moguće, obrišite prvu kap krvi i upotrijebite drugu kap.

Ovom strategijom izbjegavate jedan od glavnih izvora CGM netočnosti:

prljave ruke -> netočna očitanja glukometra  -> netočna kalibracija CGM-a  -> lošija točnost CGM-a.

Ukoliko se vrijednosti CGM -a i glukometra jako razlikuju CGM sustav će na zaslonu poručiti „GREŠKA PRI KALIBRACIJI“ i tražiti novu kalibraciju za 15 minuta. Operite ruke i ponovo izmjerite glukozu u krvi kako biste potvrdili da je glukometar uistinu točan.

Ne kalibrirajte CGM kada je glukoza niska ili se brzo mijenja. Obje te situacije mogu dovesti do lošije točnosti. Jutro i vrijeme neposredno prije spavanja sjajna su vremena za kalibraciju – ruke su čiste, a glukoza najčešće stabilna.

CGM senzori imaju veću netočnost prvog dana, posebno u satima nakon umetanja senzora. Pristupite prvom danu strpljivo i oprezno budući da CGM tehnologija ima svoja ograničenja. CGM senzori imaju tendenciju postajati točniji što se duže nose, stoga nemojte odustati ako niste zadovoljni točnošću u prva 24 sata.

Pratite svoje vrijednosti glukoze izmjerene senzorom i pokušajte pronaći vrijeme tijekom dana kada je vaša glukoza stabilna tj kada se vrijednosti glukoze ne mijenjaju naglo i na taj način odredite najbolji trenutak za kalibraciju svog senzora.

PRETHODNO / SLJEDEĆE